Sådan vælger du sten og fliser til din indkørsel

Hvis du står over for at skulle lægge en ny indkørsel, er det relevant for dig at vide, hvilke sten og fliser til indkørsel du bør vælge. I dette blogindlæg vil jeg give dig et par tips til, hvilke sten og fliser der egner sig godt til indkørsler, så du kan vælge netop den type, som passer til dig og dine behov.

Indhold:

 1. Sten eller fliser?
 2. Herregårdssten
 3. Hollændersten
 4. Karmona
 5. Kløversten
 6. SF-sten
 7. Fliser til indkørsel
 8. Få hjælp til belægning

Skal jeg bruge sten eller fliser til indkørsel?

Den første beslutning du skal tage er, om du vil benytte belægningssten eller fliser til din indkørsel. Der findes helt klare definitioner af, hvornår noget er en belægningssten, og hvornår det er en flise – men det behøver du ikke tænke så meget over. Kort fortalt har en flise typisk et større overfladeareal, og er proportionelt tyndere end en belægningssten.

Generelt vil vi i GP Anlæg anbefale, at du bruger belægningssten til din indkørsel, da de typisk er bedre til at modstå det store tryk, der kommer fra vægten af en bil. Men der findes også en række gode betonfliser, som sagtens kan fungere i en almindelig indkørsel. Vælger du at bruge fliser til din indkørsel, er tommelfingerreglen, at jo mindre overfladeareal dine fliser har, jo bedre egnet er de til indkørsler – men det er en god idé at være helt sikker på, at fliserne er egnede, inden du køber.

Hvis du vil være på den helt sikre side, kan det være en god idé at få et par professionelle øjne på projektet. Læs mere om, hvordan GP Anlæg kan hjælpe dig med brolægning.

Herregårdssten – den klassiske sten til indkørsel

Herregårdssten, også kendt som holmegårdssten, bondesten og slotsbrosten, er en de mest populære belægningssten til indkørsler. De firkantede sten har en længde på 21 cm og en bredde på 14 cm, og de giver din indkørsel et meget klassisk og genkendeligt udtryk.

Herregårdssten kan fås blandet op med forskellige farvemix, så du kan vælge de farver, som vil passe bedst til dit hus eller den omkringliggende brolægning. Du kan blandt andet få:

 • Rødlige herregårdssten
 • Gullige herregårdssten
 • Brunlige herregårdssten
 • Grålige og sorte herregårdssten

Hollændersten – aflange sten til din indkørsel med mange muligheder

En anden klassisk belægningssten er hollændersten. Hollændersten kendetegnes ved, at den er dobbelt så lang, som den er bred, hvilket giver den et meget aflangt look, som muliggør en lang række forskellige mønstre til din indkørsel.

Hollændersten fås primært i grå og sort, men grundet dens facon egner den sig godt til at blive kombineret med andre sten og fliser til indkørsler, for at skabe et unikt og flot mønster.

Karmona – lækker sten til indkørsel med afrundet kant

En karmona sten minder meget om herregårdssten, og har typisk de samme mål – 21 cm i længden og 14 cm i bredden. Forskellen på de to sten er, at karmonaen har en afrundet kant i toppen, hvilket giver et indtryk af, at stenen “buler op”. Det er derfor en god sten at anvende til din indkørsel, hvis du vil give din indkørsel en smule mere tekstur, så den ikke “bare” er flad.

Karmonaen har mange af de samme gode egenskaber som herregårdssten, da den kan sættes sammen i et utal af forskellige mønstre – og selvom karmona sten typisk findes i grå, kan den kombineres med en række andre sten og fliser til indkørsel, for at give et mere nuanceret eller farverigt udtryk.

Kløversten – giv din indkørsel et mindre firkantet udtryk

Kløversten får sit navn, fordi den i sin udformning ikke er firkantet som de fleste andre belægningssten, men derimod er formet som en trekløver. Det giver både stenen og din indkørsel et meget distinkt udtryk, som er perfekt til dem, der synes at de firkantede belægningssten til indkørsler er meget gammeldags eller kedelige.

Kløversten fås typisk i grå og sort og grundet deres unikke facon, kan de være svære at kombinere med andre sten i din indkørsel. Der findes dog sidesten, begyndersten og slutsten, som alle har en lige kant, og på den måde kan kløversten passe sammen med andre sten, hvilket muliggør forskellige mønstre.

SF-sten – en sten til din indkørsel med stor styrke og et bølgende udtryk

Vil man gerne give sin indkørsel et andet udtryk, men ikke er lun på kløversten, kan en SF-sten være et godt alternativ. Stenen får sit navn af sin distinkte S-form, og netop denne form gør stenen meget velegnet til at modstå bevægelser, hvilket gør den ideel som belægningssten til indkørsler. SF-sten giver et flot bølgende mønster til din indkørsel.

Ligesom kløversten fås SF-sten primært i farverne grå og sort, så der kan laves flotte mønstre med blandede farver. Men ligesom med kløversten kan det være besværligt at mixe og matche forskellige belægningssten med SF-sten, selvom det dog er en mulighed med sidesten, begyndersten og slutsten.

Fliser til indkørsel – et flot alternativ

Som nævnt tidligt i blogindlægget, kan du også vælge at bruge fliser til din indkørsel i stedet for belægningssten. Det kan sagtens lade sig gøre, men det er ikke alle fliser, du kan bruge. Det gælder som sagt ovenfor om at sikre sig, at flisens tykkelse kontra dens overfladeareal sikrer, at den kan holde til bilens vægt.

Det giver måske sig selv, men hvis du bruger flere forskellige typer fliser til indkørsel, er det vigtigt, at de alle har samme tykkelse. Hvis de ikke har det, bliver du nødt til at bruge afretningssand i forskellige højder for at opveje for forskellen i tykkelse. Det fører ikke bare til ekstra arbejde, du risikerer også, at det endelige resultat ikke bliver så pænt, som du gerne ville have det.

Lad GP Anlæg hjælpe dig med belægning af indkørsel

Synes du, at det er svært at vælge? Så lad GP Anlæg hjælpe dig. Vi har mange års erfaring med brolægning af alt fra haveanlæg til indkørsler, og vi hjælper dig gerne med både at planlægge og belægge din indkørsel.

Hvis du har brug for en professionel hånd til din indkørsel eller andre brolægningsopgaver, så tag fat i os. Vi kan sende dig et ganske uforpligtende tilbud.