Regler for snerydning – hvilket ansvar har du?

Når sneen daler i de kolde måneder, bliver både nye og gamle grundejere konfronteret med det evige spørgsmål: Hvilke regler for snerydning findes der, hvad er dit ansvar som grundejer, og hvordan kan du leve op til det? I løbet af dette blogindlæg vil du få svar på disse 3 spørgsmål og mange flere, så du er klædt ordentligt på til vintersæsonen.
 

Indhold:

 1. Reglerne for snerydning
 2. Hvor skal jeg rydde sne?
 3. Hvornår er jeg ansvarlig?
 4. Kan jeg blive undtaget?
 5. Det har ikke sneet – skal jeg stadig følge reglerne for snerydning?
 6. Hvad står jeg til ansvar for?
 7. Regler for snerydning for virksomheder og institutioner
 8. Regler for snerydning for lejere
 9. Hvordan overholder jeg bedst reglerne?

Her er reglerne for snerydning

Først får du her et hurtigt overblik over, hvad reglerne for snerydning er. Senere i blogindlægget vil jeg gå mere i detaljer med nogle af reglerne.

 • Du skal hurtigst muligt rydde sne på fortov, stier eller trappe, hvis der er faldet sne eller der er glat.
 • Du er altid ansvarlig for rydning af sne og saltning – også hvis du ikke er hjemme.
 • Du er forpligtet til at fjerne istapper eller på ande måde afskærme områder, hvor der er risiko for, at istapper kan falde ned.
 • Du skal rydde hele bredden af fortovet for sne, eller som minimum 2 meter. Sneen skal anbringes enten i en vold på fortovet langs rendestenen eller ude på vejen.
 • Du skal hurtigst muligt strø salt, grus eller lignende på fortov, trapper og stier, hvis der er glat.
 • Du skal sørge for at rydde kørebanen ud til midten af vejen, hvis du bor på en privat fællesvej. Det er ejeren på den anden sides ansvar at rydde den anden halvdel af kørebanen.

Hvis du ikke selv vil rydde sne, eller ikke har tiden til det, så kan du eller din grundejerforening hyre os i GP Anlæg til at hjælpe – læs mere på vores snerydnings side.

Hvor skal jeg rydde sne?

Hvis dit hus eller din virksomhed grænser op til en offentlig vej, er det dit ansvar som grundejer at rydde sneen og salte, når vejret skifter. Du er forpligtet til at rydde sneen:

 • På fortov
 • På stier
 • På trapper
 • Ved indgange
 • Ved adgange til postkasse, affaldscontainer etc.

I bund og grund kan man sige, at reglerne for snerydning pålægger dig et ansvar for, at sne ryddes på alle dele af din grund, hvor folk færdes – også folk som postbuddet og skraldemanden.

Er du virksomhedsejer, så skal du desuden sørge for snerydning på alle de arealer af din grund, som dine medarbejder enten arbejder eller færdes på.

Hvornår er jeg ansvarlig for snerydning?

Generelt skriver reglerne for snerydning, at du som grundejer skal sørge for at rydde sne og salte i tidsrummet mellem kl. 07:00 og kl. 22:00. Men hvis du med sikkerhed ved, at der færdes folk på din grund på andre tidspunkter af døgnet, er du forpligtet til at holde din grund snefri på disse tidspunkter også.

Og disse regler er altid gældende – også hvis du som boligejer f.eks. er på ferie eller væk fra huset et par dage. Det virker måske unfair, men sådan er snerydningsreglerne.

Det er derfor som regel en god idé at have en aftale med naboerne om, at de kan rydde sne, mens du er væk. Eller endnu bedre at betale en virksomhed for at gøre det, så du ikke behøver at tænke på det.

Kan jeg blive undtaget reglerne for snerydning?

Nej, som grundejer er du altid forpligtet til at rydde sneen på din grund. Du kan selvfølgelig videregive opgaven eller hyre andre til at gøre det, så du slipper for arbejdet, men du kan ikke blive undtaget reglerne. Der findes dog enkelte situationer, hvor du er undtaget ansvar.

Hvis det virker fuldstændig nyttesløst at rydde sneen, f.eks. under snestorme, så er du selvfølgelig ikke ansvarlig.

Men når snestormen stopper, så bliver det igen din pligt at sørge for at få den ryddet.

Det har ikke sneet – skal jeg stadig følge reglerne for snerydning?

Ja, det skal du faktisk. Det behøver ikke at have sneet for, at du har et ansvar for at overholde regler for snerydning og holde din grund sikker. Hvis det f.eks. er glat på fortovet, trapperne eller stien op til dit hus eller virksomhed, er du ansvarlig for at få saltet de glatte områder.

Reglerne for snerydning skriver også, at du er ansvarlig for istapper. De skal enten fjernes eller området afskærmes, hvis der er risiko for, at istapperne kan falde og ramme de forbigående.

Hvad står jeg til ansvar for, hvis jeg ikke overholder regler for snerydning?

Hvis du ikke overholder de danske regler for snerydning, og der sker et uheld på din grund som følge af det, så bliver du holdt ansvarlig for erstatningen. Derfor er det meget vigtigt, at du sørger for både at rydde og salte, for erstatningskravet for en personskade kan let gå hen og blive meget stort.

Det skal selvfølgelig nævnes, at du ikke er ansvarlig, hvis der sker et uheld på din grund, og du har overholdt reglerne for snerydning.

Ud over at være ansvarlig for erstatningen, kan du risikere at få en bøde af din lokale kommune, eller at kommunen sender regningen for rydning af sne til dig til betaling.

Regler for snerydning for virksomheder og institutioner

Hvis du er virksomhedsejer, eller ejer af en offentlig institution, som en børnehave, et fritidshjem etc., så gælder mange af de samme regler for dig som for boligejere. Der er dog et par ting, som du skal være opmærksom på, da reglerne er en smule skrappere.

Som virksomhedsejer skriver reglerne, at du skal sørge for at rydde sne og holde området saltet i den periode, hvor dine ansatte arbejder. Så hvis du har ansatte, der arbejder om natten, så er du altså også ansvarlig for snerydning i den periode.

Og hvis du er en institution, der åbner tidligt, skal du sørge for farbare fortove, stier og andre arealer fra det tidspunkt, institutionen åbner.

Regler for snerydning for lejere i boligforeninger

Hvis du bor som lejer i en boligforening, er du i langt de fleste tilfælde frataget ansvaret for snerydning – det er nemlig boligforeningen, som er ansvarlig for det. Det er dog vigtigt, at du læser din lejekontrakt igennem, for der kan være enkelte undtagelser.

Hvis der f.eks. indgår et areal i din lejekontrakt, som støder op til en offentlig vej, så er du nemlig underlagt reglerne for snerydning, og du er derfor ansvarlig.

Hvordan overholder jeg bedst reglerne for snerydning?

Det kan nemt blive uoverskueligt at skulle rydde sne. Hvis du er boligejer i arbejde, kan det være svært at finde tid til at holde fortov, trapper og stier ryddet for sne. Og det kan være endnu sværere at finde lysten til at rydde sne tidligt om morgenen og sent efter arbejde.

Derfor er det som regel nemmest at betale en professionel virksomhed til at stå for snerydning for dig. I GP Anlæg har vi kompetencerne og maskinerne til at stå for snerydning og glatførebekæmpelse, både for grundejerforeninger, andelsboligforeninger og virksomheder.

Med os på din side er du garanteret, at alle regler for snerydning overholdes. Hvis du leder efter nogen til at varetage snerydning for dig, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan give dig et uforpligtende tilbud.