I modsætning til hvad man skulle tro, så er det ikke helt nemt at lægge rullegræs i haven. Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man lægger rullegræs. Hvis man ikke gør det rigtigt, risikerer man, at stå med en græsplæne som er grim, ujævn og ikke nær så flot som den kunne være.
Det er ikke umuligt selv at lægge sit rullegræs, men hvis du ikke er bevendt med anlægs- og gartnerarbejde, får du et bedre resultat ved at få professionelle til at gøre det for dig. I GP Anlæg kan vores professionelle anlægsgartnere hjælpe dig med lægning af rullegræs, hvis du ønsker det.
Hvis du selv vil prøve kræfter med det, er spørgsmålet: Hvordan lægger man rullegræs?
Hvad er rullegræs og hvor bruges det?
Hvad rullegræs er, ligger lidt i ordet. Rullegræs er færdigt græs, som er groet og rullet sammen ét sted, så det nemt kan transporteres og rulles ud et andet sted – f.eks. i din have. Rullegræs er ikke syntetisk græs – det er ægte græs, som er groet på en mark. Den eneste forskel er, at det er rullet sammen.
Rullegræs kan bruges stort set alle steder, hvor normalt græs kan gro – i den private have, som underlag til en fodboldbane, i en boligforening, på en virksomhedsejendom med mere. Det har typisk været brugt mest i private haver, men vi ser flere og flere offentlige institutioner og virksomheder, som gør brug af rullegræs.
Sådan lægger du rullegræs
Hvordan lægger man rullegræs? Jo, man kan groft sagt inddele processen i 3 dele: før du lægger rullegræs, selve lægningen af rullegræs og efter du har lagt rullegræs. Lad os gå igennem de 3 dele én efter én.
Sørg for et godt underlag til dit rullegræs
Man kan ikke bare lægge sit rullegræs på et hvilket som helst underlag. Ligesom almindeligt græs har rullegræs brug for både næringsstoffer og god muldjord. Som tommelfingerregel skal du helst have 10-15 cm muldjord under dit rullegræs, som skal fræses, pløjes eller graves igennem samt tromles for at gøre overfladen jævn.
Sørg desuden for at fjerne alt ukrudt og sten, som er i jorden. Det kan være en irriterende opgave, specielt i en større have, men det skal gøres. Når du har gjort underlaget klar, er det tid til at lægge rullegræsset.
Læg græsset ud
Når du lægger græsset ud, skal det gøres forbandt, ligesom man gør det med mursten. De forskellige ruller græs skal ikke overlappe hinanden, da det vil skabe en ujævn græsplæne og synliggøre renderne mellem dem.
Netop for at undgå at man tydeligt kan se, at der er tale om flere ruller græs og ikke én samlet græsplæne, er det vigtigt, at græsset rulles rigtigt ud, og ligger så tæt som overhovedet muligt. Det kan virke simpelt at rulle græs ud i haven, men hvis man gør det forkert, så kommer det endelige resultat til se skidt ud.
Når græsset er rullet ud, er det en god idé at tromle det for at sikre, at græsset har en god forbindelse med den underliggende muldjord.
Plej græsset
Dit job slutter ikke, når rullegræsset er lagt. Den tredje del af svaret på spørgsmålet ”hvordan lægger man rullegræs?” er, at du skal pleje dit rullegræs for at sikre kvaliteten. Når først du har lagt græsset, skal du vande plænen én gang om dagen de første to uger, efter rullegræsset er lagt ud. Sørg for rigeligt med vand – dog må græsset ikke bades i vand, da det risikerer at drukne rullegræsset.
Når græsset først er lagt ud, kan du teknisk set begynde at betræde det med det samme. Det bedste er dog, hvis du lader dit rullegræs hvile i ca. to uger, så det kan gro fast i muldjorden.
Få hjælp til lægning af dit rullegræs
Der er mange ting, der kan gå galt, når man selv lægger rullegræs. Hvis underlaget ikke forberedes korrekt, kan plænen blive ujævn. Hvis græsset ikke rulles ud ordentligt, bliver mellemrummene mellem rullerne tydelige. Og hvis man ikke plejer det korrekt, risikerer man, at plænen ikke gror som den skal. Netop derfor er det som regel en god idé at få en professionel anlægsgartner til at lægge dit rullegræs for dig.