Fugesand eller fastfuge?

Uanset hvilken type belægning man laver – en terrasse, en indkørsel eller en sti i haven, er det vigtigt at have fokus på sine fuger. Fugerne i en belægning udgør ca. en tredjedel af belægningens samlede styrke, og det er derfor vigtigt at sørge for, at de er lavet ordentligt. Hvis de ikke er lavet ordentligt, risikerer man, at stenene rykker sig, og belægningen bliver ujævn.

I dette blogindlæg vil vi sammenligne to forskellige typer fuger: fugesand og fastfuge. Hvilken fugetype der er bedst at bruge, afhænger meget af, hvilke sten og fliser du bruger i belægningen. Men der er selvfølgelig nogle overordnede fordele og ulemper ved de to typer fuger.

Så hvad skal du vælge? 

Fugesand kontra fastfuge

Overordnet set anbefaler, og oplever vi i GP Anlæg, at folk vælger fugesand til smalle fuger, hvor stenene i belægningen ligger tæt, mens der anvendes fastfuge til brede fuger, hvor stenene ikke ligger så tæt.

Fastfuge anvendes typisk også, hvis man vil anvende arealet som terrasse. Hvis man har brede fuger, og anvender fugesand, risikerer man at f.eks. små stoleben kan synke ned i det blødere fugesand og ødelægge det. Fastfugen er, som navnet antyder, mere fast og derfor mere resistent overfor sådan et tryk. Høje hæle kan bl.a. også risikere at synke ned i fugen.
 

Fugesand – simpelt og effektivt

Fugesand er generelt meget enkelt at bruge, og det kan som regel anvendes til langt de fleste typer sten og fliser. Fugesand minimerer dannelse af ukrudt, men det er ikke en garanti for, at der ikke vil vokse ukrudt op, da det kan ske i visse tilfælde. Med fugesand kan man også risikere, at der bryder myrer eller andre små insekter gennem fugen, hvilket mindsker stabiliteten.

Fugesandets store styrke er til gengæld, at det er nemt at fylde op igen – og så er det den billigere løsning. Du betaler nemlig mindre pr. kilo fugesand, end du gør pr. kilo fastfuge.
 

Fordele og ulemper ved fugesand

Fordele:

  • Alger har sværere ved at vokse på fugesand.
  • Fugesand er billigere pr. kilo, hvilket betyder mere og mere, jo større areal man belægger.
  • Det er relativt simpelt at lægge fugesand samt at fylde fugerne op løbende.

Ulemper:

  • Der kan i visse tilfælde bryde myrer og andre små insekter op gennem fugen, hvilket kan forringe integriteten og føre til større chance for ukrudt.
  • Fugesand har det med at synke og kan derfor kræve opfyldning oftere end fastfuge.
  • Fugesand mindsker risikoen for ukrudt, men fjerner den ikke helt.
     

Fastfuge – beskyttelse mod ukrudt og insekter

Fastfuge er en type fuge, som bliver stærk og elastisk, når den sætter sig mellem stenene eller fliserne i din belægning. Det faktum at fugen er mere fast end det blødere fugesand betyder, at belægning som regel er mere stabil, og kan holde til mere. Den faste fuge forhindrer desuden både ukrudt og insekter, og på den måde bevares fugens struktur nemmere end med fugesand.

Til gengæld er fastfuge dyrere pr. kilo end fugesand. På små arealer har det ikke den store betydning på prisen, men jo større et areal du skal belægge, jo mere kan prisen på fastfuge mærkes på pengepungen. Der er også større risiko for, at der gror alger på fastfuge end på fugesand.
 

Fordele og ulemper ved fastfuge

Fordele:

  • Fastfuge forhindrer helt ukrudt og små insekter, og den holder derfor typisk længere før, at fugerne skal fyldes op.
  • En fastfuge synker typisk ikke, eller gør det meget langsomt. Den er også mere modstandsdygtig over for meget vand.

Ulemper:

  • Fastfuge koster mere pr. kilo end fugesand, og det kan blive dyrt i længden, hvis du skal bruge meget af det.
  • Alger har nemmere ved at gro på fastfuge. Det har ikke nogen betydning for fugens struktur, men det kan i nogle tilfælde ødelægge det kosmetiske udtryk.
     

GP Anlæg hjælper dig med fugning

I sidste ende er der ikke noget endegyldigt svar på, hvilke type fuge du bør vælge. Det kommer meget an på din belægning, og hvad den skal bruges til. Hvis du har brug for rådgivning og hjælp til belægning eller brolægning i din have, er du altid velkommen til at ringe til os på 36 44 44 02 og få en uforpligtende snak om dit projekt.