Byg en støttemur

Hvis du har en ujævn have med niveauforskelle, så kan det være en god idé for dig at få bygget en støttemur. En støttemur skal, som navnet antyder, hjælpe med at støtte en jordskråning og forhindre, at denne falder sammen – enten på grund af tryk på toppen af skråningen eller på grund af tunge regnskyl.

Hvis du sørger for at dimensionere din støttemur rigtigt, så kan du ikke kun udnytte pladsen ovenpå jordskråningen, men også pladsen lige nedenfor. Desuden kan støttemuren hjælpe til at gøre ejendommen pænere og mere lækker at se på.

Har man selv tiden og lysten, er det som regel muligt at bygge en støttemur op til ca. én til halvanden meters højde. Men hvis muren har en stejl hældning, eller skal være højere, så er det en god idé at få professionel hjælp. I GP Anlæg er vi specialister i brolægning og anlægsarbejde, og vores anlægsgartnere står klar til at hjælpe dig med at få sat flotte, effektive støttemure op.

Har du selv mod på at sætte en støttemur op? Så læs videre!
 

Sådan opbygger du din nye støttemur

Det første du skal sikre dig, når du skal have lavet en ny støttemur, er at den skal stå på en fast bund. Det kan gøres på flere måder, men for en normal støttemur omkring de 70-100 cm anbefaler vi i GP Anlæg, at man etablerer et fundament i stabilgrus på frostfri dybde – ca. 90 cm dybt. Dette lag af stabilgrus skal helst komprimeres af flere gange, hver gang man har fyldt ca. 15-20 cm stabilgrus på.

Oven på stabilgruset lægger man et lag af jordfugtig beton, ca. 20 cm tykt. Dette fundament skal slutte omkring 5 cm under det omkringliggende terræn. Betonen placerer man umiddelbart efter sit første lag af blokke, som skal udgøre bunden af støttemuren. Disse lag kaldes et “skift” i fagsprog. Det er MEGET vigtigt, at det første skift placeres præcist, da det vil udgøre grundlaget for murens hældning og de øvrige skift.

Når betonfundamentet er hærdet, typisk efter ca. én dag, kan man gå i gang med at opbygge resten af skiftene. Husk at fylde enten sand eller grus bag på støttemuren, som du bygger den op, hvilket gøres for at støtte den.

En åben eller lukket støttemur?

Når du går i gang med at bygge din støttemur, skal du blive enig med dig selv om, hvorvidt du vil have en såkaldt “åben” støttemur eller en “lukket” støttemur. En lukket støttemur er en mur, hvor fugerne mellem hver enkelt blok er meget små, og blokkene derfor sidder meget tæt. Som modsætning er en åben støttemur en mur, hvor der er større afstand mellem blokkene, og der kan derfor vokse planter i de brede fuger.

Hvorvidt du ønsker en åben eller lukket støttemur, kommer meget an på, hvilket udtryk du ønsker at give din have. En åben støttemur kan næsten gå i ét med naturen omkring den, mens en lukket støttemur giver et mere rent udtryk. Det kommer alt sammen an på smag og behag.
 

Husk at anlægge dræn bag muren

Hvis man arbejder med en høj mur, eller hvis der er tale om fugtige jordforhold, så anbefaler vi, at der samtidig lægges et dræn bag støttemuren. Hvis man ikke gør det, så risikerer man, at jorden bag muren bliver våd, fugtig og tung. Det kan øge trykket på muren, og i værste tilfælde risikerer man, at den helt kollapser under vægten.

Hvilke sten skal du bruge til din støttemur?

Du kan opbygge din støttemur af mange forskellige typer sten og materiale. Hvad der fungerer bedst, kommer meget an på, hvordan du æstetisk ønsker, at muren skal se ud, samt hvordan resten af området ser ud. Blot som eksempler kan nævnes:

  • Danblokke
  • Holmegårdssten
  • Flexblokke
  • Plantesten
  • Skala murblokke

Alt efter hvilke sten du bruger, kan opbygningen af støttemuren foregå anderledes. Ved brug af plantesten type 8 giver det f.eks. mening at fylde hulrummene med enten sand eller beton for at øge støttemurens vægt, hvilket gør, at muren kan holde til en større belastning.
 

Når du skal afslutte din støttemur

Når du har lagt sidste skift på din støttemur, skal du beslutte dig for, hvad der skal anlægges ovenfor støttemuren. Hvis du har tænkt dig at anlægge fliser eller belægningssten ved toppen af støttemuren, skal der bag muren afsluttes med et lag afretningssand, så fliserne kan anlægges ordentligt.

Hvis du derimod gerne vil have beplantning eller græs ovenfor din nye støttemur, skal der i stedet afsluttes med et lag på ca. 30 cm muldjord, hvori du kan plante græs eller plantefrø.
 

Vi hjælper med anlæg af støttemur

Der er meget, man skal holde styr på, når man skal bygge en støttemur. Det er derfor som regel en god idé at få en professionel til at yde rådgivning eller stå for at anlægge din støttemur, specielt hvis den har en stor hældning eller er høj. I GP Anlæg står vi altid klar til at hjælpe, og du er meget velkommen til at ringe til os på 36 44 44 02 eller skrive til os på info@gpanlaeg.dk og få en uforpligtende snak.